Yrkesfaglig videregående

2008_08-1På yrkesfaglig videregående har du vanligvis to år på skolebenken, og to år i lære hos en bedrift.

Utdannelsen er mer praktisk rettet, og du vil få litt lønn (lærlinglønn), etter de to årene med ordinær undervisning.

Hvilken linje skal jeg velge?

Det finnes en rekke muligheter innenfor yrkesfaglig retning. Da linjene er yrkesrettede, blir hver nødvendigvis hver enkelt linje mer spisset, i motsetning til de mer generelle linjene som finnes på studiespesialisering. Dette gjør også utvalget av linjer større, da en rekke ulike yrkesgrupper skal være representert. Vi har samlet en liste over de retningene som finnes i Norge per i dag. Vær oppmerksom på at ikke alle linjene tilbys i alle fylker – dette er bare en oversikt over totaltilbudet. For å finne ut hvilke linjer som tilbys i nærheten av deg, eller hvor du eventuelt på dra for å finne din drømmelinje, kan du kontakte fylkeskommunen eller studierådgiveren ved din skole.

Per 2016 finnes det åtte ulike linjer innenfor yrkesfaglig opplæring:

• Bygg- og anleggsteknikk
  • Design og håndverk/medieproduksjon
  • Elektrofag
  • Helse og oppvekstfag
  • Naturbruk
  • Restaurant- og matfag
  • Service og samferdsel
  • Teknikk og industriell produksjon

Dersom du er usikker på hvilken linje som passer best for akkurat deg, kan det være lurt å lese litt om de forskjellige linjene på nettet, og se hva de går ut på, helt konkret. Hvilke jobber er aktuelle etter fullført læretid? Hvilke bedrifter eller arbeidsplasser tilbyr lærlingeplass på akkurat denne linjen? Er dette en arbeidsplass jeg kunne tenke meg å jobbe på?

Det er også lurt å rådføre seg med studieveileder på din skole. Han eller hun kan hjelpe deg å diskutere valget ditt, og kanskje stille noen spørsmål som får deg til å reflektere litt over hva som passer for nettopp deg. Hva er du flink til? Hva liker du å holde på meg? Veileder kjenner dessuten tidligere elever som har tatt de ulike retningene. Kanskje kan du komme i kontakt med noen av disse elevene og høre hvordan de opplevde å gå på nettopp den linjen? Hva jobber de med i dag?