Studieforberedende: Veien til høyere utdanning

general_web4_011215For deg som ønsker å studere

Dersom du allerede vet at du ønsker å ta høyere utdanning, og ikke er nevneverdig lei av teoretisk utdannelse, er studieforberedende program kanskje det mest riktige valget for deg. Etter tre års skolegang kvalifiserer du nemlig for å søke deg inn på de fleste høyskoler og universitet i Norge – og i utlandet. Det er imidlertid viktig å bemerke at man ikke har steng noen veier til høyere utdannelse ved å velge yrkesfaglig retning. Forskjellen er at veien er litt lengre: ved yrkesfaglig retning bruker man ett år ekstra, pluss ett år med påbygg av teoretiske fag, før man kvalifiserer til å søke høyere utdanning. For noen retninger kan sistnevnte versjon være mye verdt for en framtidig arbeidsgiver, da man etter endt utdanning sitter med en unik kombinasjon av teoretisk og praktisk forståelse. Så en slik omvei trenger ikke være negativt. Men det krever at man er motivert for både praktiske og teoretiske fag.

Hvilken linje skal jeg velge?

Selv om du har bestemt deg for studieforberedende, finnes det flere alternativ å velge mellom. I forhold til yrkesfag, er dette en klart mer teoretisk retning, men det finnes likevel mulighet for å utfolde seg mer praktisk rettet. Om du er kunstnerisk anlagt, har et idrettstalent eller er glad i kommunikasjon, er det ingenting i veien for at du kan videreutvikle og satse på dette gjennom et studieforberedende løp.

Det finnes i dag fem ulike linjer innen studieforberedende retning. Disse er:

  • Idrettsfag
  • Kunst, design og arkitektur
  • Medier og kommunikasjon
  • Musikk, dans og drama
  • Studiespesialisering

Idrettsfag er ideelt for dem som er god i én eller flere idretter, og liker å drive aktiv trening på daglig basis. Som med kunst-, musikk-, dans- og dramafag, er det ofte opptaksprøver, eller man må legge fram annen dokumentasjon på ferdighetene sine. Studiespesialiserende retning er et rent teoretisk løp, men du kan velge fordypning innen ulike programområder.