Velkommen til denne siden om videregående opplæring! Her finner du alt du trenger å vite om livet etter ungdomsskolen, og om veien videre til bestått artium eller fagbrev.

Enten du tenker å gå i yrkesfaglig eller studiespesialiserende retning på VGS, kan det være greit å få en generell introduksjon til videregående skole, og til de mulighetene som finnes. Mange elever ombestemmer seg i løpet av utdannelsen, og det er slett ikke sikkert at den retningen du hadde begynte på, var slik du hadde trodd. Noen bestemmer seg tidlig for valg av både skole og retning, men husk at dette kan forandre seg i løpet av de tre årene du tilbringer på ungdomsskolen. Vi lærer stadig nye ting, får nye venner og oppdager andre interesser. Slik kan vi oppdage at vi har andre egenskaper, og kanskje tenke annerledes i valget av utdannelse.

Uansett hvilket løp man velger, er det viktig at man er motivert og at man trives. I tillegg til oversikten over ulike linjer og litt statistikk for videregående utdannelse i Norge, har vi samlet litt tips til tiden som VGS-elev. Under “Eksamenstips” får du ideer og inspirasjon til hvordan du kan stille best mulig forberedt og beholde roen så godt som mulig under prøver og eksamener. Videre kan du lese om hvilke muligheter som finnes for utenlandsopphold allerede på videregående. Stadig flere tilbringer andre år av det videregående løpet sitt i et annet land. Hva med et år i USA eller Tyskland? Går du yrkesfaglig utdannelse, kan læretid i utlandet være et tilsvarende tilbud. Sjekk med din skole hvilke tilbud som finnes!